Alles over naaimachine naalden

Alles over naaimachinenaalden

Regelmatig krijg ik van cursisten vragen tijdens de naailes over naaimachinenaalden; Welke naalden zijn handig om standaard in huis te hebben? Wat betekenen de cijfers op het doosje van de naalden? Welke naald heb ik nodig voor welke stof? En hoe berg je de naalden overzichtelijk op?

In deze blog zal ik op deze vragen en meer  antwoord geven. Iedere ervaren naaister of coupeuse heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en er zit ook een groot verschil of je bijvoorbeeld aan het quilten bent of kleding naait. In deze blog concentreer ik mij op het naaien van kleding en accessoires.  

Wat betekenen de cijfers op naaimachine naalden?

Als het je lukt om de cijfers goed te kunnen lezen boven de naalden dan zie je vaak codes als: Schmetz 80/12 of Organ 75/11 en dan staat er op het doosje vaak nog een code zoals 130/705 H. Hier komt de uitleg;

Merknaam: Schmetz of Organ is het merk van de fabrikant.

Type naald: Naaldbenaming ( in dit voorbeeld Universal) Zo heb je veel verschillende type naalden. Het is afhankelijk van de stofkeuze welke type naald gebruik, voor jersey stof een type jersey naald enz. 

Soms staat er een letter achter de cijfers van het type naald, bijvoorbeeld een H, of SUK. Dit betekent de vorm van de naaldpunt. Zo heeft een naald voor jersey stof een medium kogelpunt. 

De cijfers op het doosje 130/705H Deze cijfers vind je op elk doosje terug en dit is de aanduiding van het naaldsysteem. ‘H’ staat voor Hohlkehle in het Duits; platte schacht. Naalden met een platte schacht worden gebruikt voor alle merken huishoud naaimachines. Staat er de code WH voor dan is de naald bovenin helemaal rond. Deze worden gebruikt voor industriële naaimachines of sommige merken lockmachines.   

Helemaal onderin op het doosje zie je ook nog getallen.  Het eerste getal ’60’ = 0,6 mm en geeft de dikte van de naald aan in de EU (metrische stelsel) . Het tweede getal ‘8’ betekend hetzelfde maar dan in het imperiale stelsel gebruikt in de USA.

 

nagellak-op-naaimachine-naalden

Tips & tricks

Markeren; elk merk naaimachinenaalden werkt met een eigen kleurensysteem. Ik zou zeggen maak lekker jouw eigen systeem. Pak een paar potjes nagellak uit de kast en geef alle universele naalden de kleur blauw, alle stretch naalden de kleur geel enz.

Vervangen: bij het merk Schmetz geven ze aan dat je naald na 8 uur gebruik vervangen moet worden. Blijft lastig want dat hou je natuurlijk nooit bij. Ik in ieder geval niet. Ik vervang mijn naald zodra ik zie dat mijn steken niet meer mooi zijn terwijl ik zeker weet dat ik de juiste naald voor de juiste stof heb. Vaak is de nagellak aanduiding er dan ook al half af, helpt ook met a la Marikondo dank je wel zeggen en weg ermee.  

wapperende-groene-stof

hoe dunner de stof hoe dunner de naalddikte.

Ok nu weet je hoe je de cijfers kunt lezen. Hieronder zal ik verder door gaan op welke type naald je voor welke stof gebruikt. Elke type naald is ook weer in verschillende diktes te verkrijgen. Voor alle type naalden geldt; kijk goed naar de dikte van jouw stof hoe dunner de stof hoe dunner de naalddikte.

 

gebroken-naaimachine-naalden

Kenmerken verkeerde naald keuze

Je kiest de juiste naaimachine naald aan de hand van de stof. Het doel is dat jouw naald zo soepel mogelijk door de stof heen gaat zonder de stof te beschadigen of steken overslaat. Elke naald heeft namelijk een verschillende  punt vorm, dikte & vorm van het oog waar de draad doorheen gaat.

Zodra je de verkeerde naald gekozen hebt dan;

– Kan je stof beschadigen, denk aan een panty waar van die ladders in schieten, dat zie je soms ook bij stoffen.
– Breekt je draad steeds.
– Slaat je machine steken over. Eerste gedachte is vaak; ”ok, verkeerd ingeregen” Maar het kan dus ook gewoon de verkeerde naald zijn.

naaimachine-naalden-opbergmapje

Naaimachine naalden bewaarboekje zelf maken

Al die losse doosjes zijn soms wat onhandig. Met een stuk vilt, elastiek en textiel lijm kan je dit handige mapje maken, waarin je jouw mooie verzameling naaimachine naalden overzichtelijk in kunt bewaren. Het mapje is net zo groot als een A5 formaat en past dus makkelijk tussen de patroonbladen in de kast.

Helemaal onderaan deze blog vind je de werkbeschrijving met stap voor stap foto’s om dit mapje zelf te maken.

 

Universele naald 

stof: Katoen, Linnen, Canvas, Flanel, Poplin, Fleece.
Dikte: 70/80/90/100
naaldpunt: licht afgerond. 

Zodra er geen stretch in de stof aanwezig is, is dit een geschikte naald. Kijk goed naar de dikte van jouw stof. Hoe dunner de stof hoe dunnere naalddikte je gebruikt.

Stretch naald 

stof: Jersey, punta di Milano, lycra, gebreide stoffen, jogging stof.
Dikte: 65/75/90
naaldpunt: medium kogelpunt. 

Zodra een stof wel stretch bevat dan is dit een geschikte naald, door de afgeronde punt en het speciale oog van de naald beschadig je de draden van je stof niet en heb je minder snel dat de stof in het spoelhuis getrokken wordt. Voor dunne stretch stoffen gebruik je een dikte 65, voor de iets stevigere rekbare stoffen zoals Punta di Milano gebruik je een dikte 75 en voor jogging een dikte van 90.  

Microtex naald 

stof: Dunne fragile stoffen; zijde, organza, micro vezel, voering stoffen en pailletten stof.  
Dikte: 60/70/80
naaldpunt: spitse slanke punt. 

Misschien heb je wel eens ervaren dat je een dunne stof aan het verwerken bent en dat er door de naald een ‘ladder’ in de stof schiet. Dit is een stof die roept om een microtex naald. Deze snijd als het ware door de stof en is daardoor erg geschikt voor de dunne fragiele stoffen. 

Jeans naald

stof: Dikke stugge stoffen, spijkerstof, canvas, kunstleer. 
Dikte: 90/100
naaldpunt: medium kogelpunt. 

De naam zegt het al. Door de verstevigde schacht is deze naald uiters geschikt voor het naaien van o.a. stugge spijkerstoffen. Door het grote oog is deze naald ook geschikt voor het dikkere siergaren zoals doorstik garen voor spijkerbroeken. 

Leder naald

stof: leer, suède, nappa, kunstleer en bont
Dikte: 80/90/100
naaldpunt: LL (links snijdende leerpunt) . 

Door de snijdende punt is deze naald niet gechikt voor textiel maar heel mooi in leer. Ook weer geschikt voor het dikkere siergaren  

Tweeling naald stretch & universal

stof: stretch of overige
Dikte: 70/80/90/100
Naald afstand: 1.6/2.0/2.5/3.0/4.0/6.0/8.0
naaldpunt: Medium kogelpunt. 

Zoals je ziet zijn er veel verschillende tweelingnaalden qua dikte en ook qua naaldafstand. Belangrijk is vooral dat je voor een stof met stretch een stretch tweelingnaald gebruikt, anders slaat deze gegarandeerd steken over. Voor de stoffen zonder stretch gebruik je een universal tweelingnaald.

De naaldaftand is persoonlijk. Ik heb standaard drie pakjes tweelingnaald op voorraad;
1. De 4.0 stretch tweelingnaald. Deze afstand voor het doorstikken van shirts vind ik mooi.
2. De 2.0 stretch tweelingnaald. Deze gebruik ik voor kinder kleding. door de smallere naaldafstand is het tweelingstiksel steviger en gaat minder snel weer los.
3. De 4.0 jeans tweelingnaald. Geeft met het maken van spijkerbroeken meteen een gelijkmatig stiksel en kan gebruikt worden met het dikkere siergaren.  

Super universal naald

stof: klittenband met plaklaag, zelfklevend borduurvlies, met textiel lijm bevestigde stoffen
Dikte: 80
naaldpunt: Licht afgeronde punt. 

Soms gebruik je deze naald 2x in de week en soms maanden niet. Maar je wordt er wel blij van want door de antikleeflaag op de schacht, het speciale oog en uitsparingsvorm. Kun je dus die kleefstoffen naaien waar bij elke andere naald de draad breekt, er steken worden overgeslagen of je ziet zo’n dikke opgehoopte kleeflaag op de naald ontstaan.   

benodigdheden- naaldenmapje

Opbergen naaimachine naalden

Een naaimachine bewaarboekje  is een handige manier om jouw naaimachine naalden netjes en overzichtelijk op te ordenen en op te bergen. In handig A5 formaat en plek voor 9 doosjes naaimachinenaalden.    
Benodigdheden: vilt 4 mm dik, vilt 1 mmm dik (hobby vilt) elastiek 4 mm breed, naaimachine garen, textiel lijm, 1x knoop, lineaal, stofkrijt.   

1. Je knipt een vierkant van 30 breed x 21 cm hoog uit het vilt van 4 mm dik en knipt van het resterende vilt van 4 mm dik vier stroken van 1 cm breed x 14 cm lang.

2. Je knipt uit het 1 mm dikke vilt een vierkant van 12 cm breed en 19 cm hoog.

naaldenboekje-voorkant-doorstikken

3. Vouw het vilt in de lengte dubbel (je hebt nu een A5 formaat) en stik vlak langs de vouwrand met een kleine steek door beide lagen vilt heen.

naalden-boekje-lijnverdeling

4. Stik het dunne vilt van 1 mm op de linkerkant van het bewaarboekje met een leuke siersteek rondom vast.

Verdeel de rechterkant van het bewaarboekje in sigmenten begin bovenaan met een horizontalelijn op 0,75 cm, vervolgens twee lijnen op 6,5 cm afstand van elkaar en eindig weer met een laatste horizontalelijn op 0,75 cm.

naalden-bewaar-mapje-met-elastiek

5. Lijm de vier stroken op de aangegeven krijtlijn vast met textiel lijm.

Spelt het elastiek in het midden van de drie sigmenten vast. Naai met een kleine rechte steek op je naaimachine het elastiek vast aan de linkerkant van het elastiek, vervolgens twee maal op 4,5 cm van de rand af en eindig helemaal rechts van het elastiek.

Voor de tweede rij klap je aan de rechterkant van het boekje het elastiek een stukje terug zodat er een lus ontstaat. De grootte van de lus is afhankelijk van de grootte van jouw knoop. Test even of de lus mooi om de knoop heen valt (die we dadelijk aan de voorkant van het boekje gaan naaien) voordat je de lus vast naait.

voorkant-naaimachinenaalden-bewaar-boekje

6. Naai de knoop in het midden op de voorkant van het boekje en versier evt. de voorkant van het naaimachine bewaarboekje met restjes vilt. 

naaimachine-naalden-opbergmapje

7. Richt jouw naaimachine naalden bewaarboekje in met de doosjes. Op de linkerkant van het boekje kan je de los zwervende naalden bewaren. 

Veel plezier van jouw boekje! 

Ik vind het leuk om te zien hoe jij je boekje gemaakt of versierd hebt. Mocht je hem op sociaal media zetten zou je mij dan willen  taggen? @naaistudio6 #naaimachinebewaarboekje #naaistudio6

Dank je wel!

Ook leuk om te lezen:

Kleine rolzoom maken

Kleine rolzoom maken

Kleine rolzoom maken In patronen van jurken, rokken en bloesjes zie je vaak aan het einde van de werkbeschrijving de stap: '' maak nu een rolzoom'' en verder niks. In deze blog ga ik je het geheim vertellen van de perfecte rolzoom in dunne niet rekbare stoffen. Het is...

Werken met PDF naaipatronen

Werken met PDF naaipatronen

Werken met PDF naaipatronen Je hebt een mooi patroon aangeschaft uit de webshop van Naaistudio 6 en wilt natuurlijk meteen aan de slag! Hierbij een handige stap voor stap uitleg hoe je snel en efficient het patroon thuis kunt uitprinten, kan laten uitprinten op A0 of...

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *